De baan

Crayestein is een golfbaan aan het randje van de Hollandse Biesbosch. De baan kenmerkt zich aan de variatie aan omgeving, uitdagende holes en uitstekende snelle greens.

Hole 1: een makkelijk begin is het halve werk

De eerste vier holes kenmerken zich door een zeer glooiend natuurgebied met een rijke variatie aan bomen en struiken. Zeker in de lente en in de herfst zijn deze holes met het kleur verschil in de bomen een plaatje op zich. De start is zeer gemoedelijk, een korte par 4 zorgt voor een goede birdiekans, let wel op er loeren overal gevaren. De eerste vier holes allen pars 4, zijn redelijk kort met een gemiddelde lengte van 300 meter, maar vergis uzelf niet een misslag vanaf de tee komt u duur te staan. Met de smalle fairways is een goed geplaatst teeshot een must.

Hole 5: Beauty and the Beast

Het tweede deel van de baan bevindt zich in een oud moeras gebied. Deze holes worden gekenmerkt door het wilgenbos en waterpartijen. Hole 5 is de mooiste, smalste en moeilijkste hole van de baan. Een lang en geplaatst teeshot is hier cruciaal. Hierna komen we aan bij de railroad hole. Hole 6 is een middellange par 5, waarvan de gehele fairway langs een goederenspoor loopt. Als u op de fairway loopt naar de green heeft u een mooi vergezicht over het spaarbekken en het wantij. Het heeft even geduurd maar de eerste van de 5 parren 3’s is in zicht. Deze lange par 3 heeft een moeilijke green met een dubbel plateau en een diepe zandbunker die op de wacht ligt. Achter de green staat een mooie variatie en bomen en Rododendrons.

Holes 8 en 9 zijn doglegs gelegen in het bos

De laatste hole van de eerste negen is een spannende afsluiter. Het teeshot moet een kleine 180 meter overbruggen om een open schot naar de green te hebben. Hier is het niet zo belangrijk of u de fairway raakt. Het is veel belangrijker waar u de fairway raakt. Neemt u risico en snijdt u de bocht af dan wordt u beloond en heeft u een kort schot over naar de green. Durft u het risico niet te nemen en plaatst u uw bal rechts op de fairway heeft een tweede schot over van +-150 meter over het water. Ook deze green wordt bewaakt door een diepe bunker en een lastig te lezen green.

Hole 10: Alle hens aan dek

De tweede negen kenmerkt zich door het polderlandschap en brede fairway. De start van de tweede negen is gelijk de langst hole van de baan. Met 531 meter is de 10e hole van Crayestein lange tijd de langste par 5 van Nederland geweest. Hole 10 heeft een zeer genereuze fairway en een misser kan worden geaccepteerd, maar let wel op met uw lay-up aan beide zijdes liggen grote waterpartijen die in het spel komen bij een misser.

Holes 11 tot en met 16 liggen ook in de polder en is een stukje langer dan de eerste negen.

Hole 18: Dood of de gladiolen

Nadat u de mooie tweede slag naar de hoog gelegen green heeft geslagen op de 16e en uit heeft geput voor birdie steekt u over het fietspad en komt u in het laatste stukje van de golfbaan. Dit stukje ligt in de Hollandse Biesbos. Ook hier is een mooie variëteit aan bomen en struiken te zien. De laatste paar holes van een golfbaan blijven vaak in een hoofd hangen. Denk maar aan de Road Hole op St Andrews en de 18e langs het stadje of de laatste 3 holes van Augusta National waar ze de masters spelen. Ook de twee laatste holes op Crayestein zijn benoemingswaardig. Niet in de zelfde maten als de grote der aarde maar ze hebben iets speciaals. De schoonheid van de Hollandse Biesbos en de uitdaging van de laatste twee holes zullen u zeker bijstaan. Hole 17 is de kortste par 3 van de baan en een birdie behoort zeker tot de opties. Wees echter niet te kort want daar ligt een klein maar verraderlijk waterpartijtje te wachten om uw bal te absorberen en nooit meer terug te geven. Dan komen we aan bij de slot hole van de baan. Of u nu met 36 punten op de tee staat en uw handicap wilt verbeteren, net uw buffer wilt halen of gelijk staat in de matchplay finale van de clubkampioenschappen is hole 18 de ideale afsluithole van uw ronde. Met 225 meter is hole 18 de kortste par 4 van Nederland. Een mooie grote waterpartij op 50 meter voor de green zorgt ervoor dat u een keuze moet maken. Gaat u in een keer voor de green en probeert u een birdie of zelfs een eagle te maken of speelt u safe en gaat u voor de par. Met Out of Bounds aan de rechterzijde en water voor en achter de green is het echt de dood of de gladiolen. Wat gaat u doen als u in die situatie staat. Er hebben zicht al vele mooie verhalen afgespeeld op deze laatste holes. U kunt zelf ook in die schoenen staan het enige wat u hoeft te doen is een rondje te spelen op Crayestein en dan merkt u het vanzelf.

Hole 19: Steaks & Wine

Wilt u na uw ronde nog even een lekker wijntje of biertje drinken en daarbij een lekker borrelhapje versnapering of genieten van een heerlijke diner met de beste steaks uit Dordrecht en omstreken. Loop dan een keer binnen op de 19e hole. De medewerkers van Crayestein Golf en Jack’s Steakhouse staan voor u klaar om uw verblijf zo plezierig mogelijk te maken.

Neem contact op!

Vragen, opmerkingen of advies nodig? We helpen je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op!

Bezoek ons restaurant

Jack’s Steakhouse is een restaurant aan het randje van de Dordtse Biesbosch. Het restaurant kenmerkt zich door zijn unieke concept. Met het concept van Jack’s Steakhouse zijn wij een pionier in de regio.